Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?
Aankoop

Waar let ik op bij het kopen van een huis?

Waar let ik op bij het kopen van een huis?
Gepubliceerd op 27 september 2024

Een (nieuw) huis kopen is natuurlijk een spannende stap. Je kunt natuurlijk alles zelf doen, maar je kunt ook de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar. Waar moet je dan precies op letten? En wat komt er allemaal bij kijken bij het kopen van een nieuw huis? We zetten het graag voor je op een rijtje.

Financiële draagkracht

Het is belangrijk om je financiële situatie goed in beeld te hebben en dat je weet wat je kunt besteden. Hierin heb je met een aantal zaken te maken: Wat is je inkomen en hoeveel kun én wil je besteden aan je vaste lasten? Als je al een koophuis hebt telt natuurlijk ook je (verwachte) verkoopprijs mee in je financiële plaatje. Het is daarom belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het kopen van een (nieuw) huis. Je financiële mogelijkheden kun je samen met een financieel adviseur in kaart brengen.

Wil je weten hoe jij jouw zoektocht naar een nieuw huis laat slagen? Lees dan deze blog.

Plan online een afspraak in met Staete Hypotheken

Bezichtigen

Als je een huis gaat bezichtigen komt er in korte tijd veel op je af. Het is belangrijk om op een aantal dingen te letten. We hebben 7 tips voor je voor een goede voorbereiding op de bezichtiging. Zo heb je handvaten om het meeste uit je bezoek te halen.

Bieden

Ben je verliefd geworden op het huis en zie jij jezelf hier wonen? Dan kun je natuurlijk een bod gaan uitbrengen. Je weet nu inmiddels ook wat je (maximaal) kunt besteden aan een huis. Het is belangrijk om rekening te houden met de koopcondities, zoals de overdrachtsdatum, kosten koper en eventueel overnemen van onroerende zaken. Het hoogste bod wint namelijk niet altijd. Hieronder vind je twee handige links:

  1. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet wéér wordt overboden?
  2. Hoe bepaal ik mijn bod?

 Onderhandelen

Misschien word jouw bod direct geaccepteerd en is er een akkoord. Maar zijn er meerdere biedingen binnen gekomen of zijn de verkopers nog niet helemaal tevreden met de hoogte of de conditities van het bod, dan wordt dit teruggekoppeld. Het kan zijn dat de onderhandelingen dan starten. Is er veel animo, dan kan het zijn dat er gewerkt wordt met verkoop bij inschrijving. Dan heb je de mogelijkheid om één eindbod uit te brengen. Dit neemt ook de kans voor de onderhandelingen weg.

Voorlopig koopcontract

Wanneer je tot overeenstemming komt met de verkopende partij is het zover dat de mondelinge overeenkomst ook formeel wordt vastgelegd. Dit gaat middels een (voorlopig) koopcontract, ook wel de koopakte genoemd. Deze bevat alle afspraken die jij als koper met de verkoper hebt gemaakt en is rechtsgeldig zodra beide partijen deze hebben ondertekend. De wettelijke bedenktijd van drie dagen gaat lopen wanneer jij de ondertekende koopakte hebt ontvangen. Wil je binnen deze drie dagen toch van de koop afzien? Dan kun je dat zonder opgeven van een reden. Let op: tijdens feestdagen loopt deze wettelijke bedenktijd soms op tot zeven dagen. Je leest er hier meer over.

Aankoopbegeleiding

Er komt dus nogal wat bij kijken. En een huis kopen doe je niet elke dag. Hulp van een ervaren specialist is dan welkom. Met een aankoopmakelaar van Staete weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan en dat alles goed geregeld is. Of je nu al een droomhuis op het oog hebt of liever met iemand samen zoekt; bij Staete zit je goed! Stel je woonvraag eenvoudig via WhatsApp of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

Meer weten?

Ramon Altenburg - Collin

Ramon Altenburg - Collin - Mijn motivatie om in de makelaardij aan de slag te gaan? In welk ander vak kun je dromen werkelijkheid maken?! Door kansen te zien die veel woningzoekenden niet zagen en door out-of-the-box te denken, de emotie aan de kant te zetten en praktisch te werk te gaan heb ik al veel opdrachtgevers succesvol mogen begeleiden in de zoektocht naar hun droomhuis. Met Staete Samen Zoeken komt de sleutel voor dat nieuwe huis binnen handbereik.

Mail mij