Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?
Duurzaamheid

De noodzaak van het energielabel

De noodzaak van het energielabel
Gepubliceerd op 21 augustus 2024

We horen het vaker dan je denkt: “een energielabel? Dat komt nog wel!” Echter is het verstandig om dat label zo vroeg mogelijk in het verkooptraject beschikbaar te hebben, want het is hoe dan ook een noodzakelijk document bij de verkoop van een huis. In deze blog vertellen we je alles over het belang van het energielabel! 

Wat is een energielabel?

Laten we beginnen bij de basis: wat is een energielabel? Het laat simpelweg zien hoe energiezuinig een huis is. Variërend van energielabel A++++ helemaal tot energielabel G. Door middel van dit label is in één oogopslag te zien hoe energiezuinig een huis is en of er nog iets te winnen valt qua energiebesparende maatregelen.

Waar heb ik een energielabel voor nodig?

Het energielabel is, sinds 2015, een verplicht document bij de verkoop van een huis. Draag je het energielabel niet mee over via de notaris, dan riskeer je hoge boetes die kunnen oplopen tot meer dan € 20.000,-. Hierdoor valt er over de noodzaak niet te twisten.

Wanneer het huis op funda verschijnt, wordt het energielabel getoond. Heb je op dat moment nog geen energielabel beschikbaar? Dan is de kans dat jouw huis gevonden wordt door potentiële kopers kleiner dan wanneer je deze wél beschikbaar hebt. Hoe eerder je over dit label beschikt, hoe beter!

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Het lijkt misschien een hele klus, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Met een paar simpele stappen word je door het proces geloodst. Bij Staete werken we samen met vertrouwde partners. Zo weet jij zeker dat deze stap in het verkoopproces soepel en deskundig verloopt.

Welke invloed heeft een energielabel op mijn leencapaciteit?

Niet alleen is het een verplicht document, het heeft ook nog voordelen voor de kopers. Dankzij de nieuwe regels die op 1 januari 2024 zijn ingegaan bepaald een energielabel een deel van de leencapaciteit. Lees hier meer over wat het energielabel doet met de leencapaciteit.

Zowel voor kopers als verkopers is het energielabel een belangrijk document!

Wat je woonvraag ook is; Start bij Staete!

Stel je woonvragen eenvoudig via WhatsApp. Onze woonspecialisten helpen je graag verder! 

 

 

Tags
  • energielabel
  • Duurzaamheid

Meer weten?

Lara Senders

Lara Senders - Een woning kopen of verkopen; je doet het niet iedere dag en er zijn behoorlijk wat haken en ogen. Als je een woning verkoopt of aankoopt met begeleiding van Staete doe ik als Juridisch specialist altijd eerst grondig research om verrassingen achteraf voor jou te voorkomen. 

Mail mij