Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?
Hypotheken

Woonlasten gaan verder dan je hypotheek

Woonlasten gaan verder dan je hypotheek
Gepubliceerd op 18 september 2024

Wanneer je een huis wil kopen, stel je waarschijnlijk snel de vraag: “wat is mijn maximale hypotheek en wat kost dat per maand?”. Maar de hypotheekrente en -aflossing vormen maar een deel van jouw totale woonlasten. Dat geldt natuurlijk ook voor de huurprijs per maand als je huurt. Als je van plan bent om binnenkort te verhuizen is het verstandig om alle kosten in beeld te hebben. We geven je een aantal voorbeelden.

Wat zijn woonlasten?

Laten we bij het begin beginnen. Wat zijn woonlasten? Je woonlasten zijn simpelweg de kosten die je maandelijks maakt. Daar kunnen flinke kostenposten bijzitten, los van het huis zelf. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Lees hier onze tips voor het besparen op je vaste lasten

Energierekening

Een van de belangrijkste woonlast is je energierekening. Zeker als je een groot huis moet verwarmen of een groot gezin hebt, lopen deze kosten snel op. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder energiezuinig het huis is, hoe hoger jouw maandelijkse energierekening.

Belastingen

Belastingen en heffingen horen ook bij je woonlasten. Bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting voor huiseigenaren, de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de waterschapslasten vallen hieronder. De hoogte van de belastingen en heffingen verschillen per gemeente of provincie.

Opstalverzekering

Als je een hypotheek wilt afsluiten, eist de bank dat je ook een opstalverzekering neemt op je woning. Die dekt de schade aan het huis als gevolg van bijvoorbeeld een storm of brand. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van de bouwwijze van het huis en je woonplaats.

Inboedelverzekering

Hetzelfde geldt voor je inboedel. De inboedelverzekering dekt de schade die ontstaat aan spullen die niet vastzitten aan het huis, de roerende zaken, zoals de meubels. Let op: dure eigendommen, zoals sieraden, kunst en muziekinstrumenten, zijn vaak maar tot een maximumbedrag verzekerd.

Onderhoud en reserveringen

Als je een koophuis hebt, betaal je ook de kosten voor het onderhoud. Deze kosten komen niet elke maand of elk jaar terug, maar kunnen behoorlijk hoog zijn. Het is daarom verstandig om daarvoor geld te reserveren. Zet bijvoorbeeld elke maand een bepaald bedrag opzij, zodat als er iets vervangen of gerepareerd moet worden je deze kosten kunt opvangen.

 Abonnementen

Daarnaast zul je een internetaansluiting hebben, al dan niet aangevuld met tv en telefoon. Neem bij de vaste woonlasten ook je abonnementen mee. Denk hierbij aan je telefoon- en je Netflix-abonnement.

We helpen je graag

Er komt dus nogal wat bij kijken. Heb je moeite om jouw woonlasten inzichtelijk te krijgen of wil je graag dat iemand met je meekijkt? De financieel adviseurs van Staete Hypotheken helpen je graag!

Plan eenvoudig een afspraak met Staete Hypotheken

Tags
  • Financieel

Meer weten?

Rian van Son

Rian van Son

Mail mij