Huis verbouwen? Check of je een vergunning nodig hebt!
Staat er bij jou deze zomer een verbouwing op het programma? Als die ingrijpend is, kan het zijn dat je één of meerdere vergunningen nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je iets wilt aanbouwen of als je een bijgebouw op je erf wilt plaatsen.
Maar ook als je juist iets wilt slopen, kan het zijn dat je dit vooraf bij een overheidsinstantie (bijvoorbeeld je gemeente) moet melden. Het is verstandig om dit van tevoren te controleren. Dat kan via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Zijn jouw werkzaamheden vergunnings- of meldingsplichtig? Dan kun je, na de check, de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.
Vergunning aanvragen
Als je een vergunning aanvraagt, moet je daarvoor betalen. Ook als je uiteindelijk besluit om toch niet te gaan verbouwen. De kosten van de aanvraag kunnen per vergunning en per gemeente verschillen. Vind je die informatie niet zo 1-2-3 op de website van jouw gemeente? Ook dan kan het Omgevingsloket je helpen.
Vergunningsvrij
In sommige gevallen is een vergunning niet verplicht. Bijvoorbeeld als je een dakkapel wilt plaatsen aan de tuinkant van je woning. Maar let op: die moet dan wel binnen bepaalde maten vallen. Ook een uitbouw of veranda mag je vergunningsvrij bouwen, zolang deze niet dieper is dan vier meter.
Een overzicht van alle specifieke afmetingen kun je vinden in het Besluit omgevingsrecht. Dat is een lange, formele tekst, maar met de zoekfunctie van jouw browser kun je redelijk snel de juiste informatie vinden. Natuurlijk kunnen de woonspecialisten van Staete je hier ook alles over vertellen, scheelt jou weer speurwerk!
Burenrecht
Goed om te weten is dat je buren in sommige gevallen inspraak kunnen hebben in jouw verbouwing. In de wet staan meerdere burenrecht-bepalingen die goedkeuring – of in elk geval geen afkeuring – verplicht stellen. Zelfs als je een vergunning krijgt of vergunningsvrij mag bouwen! Breng je buren daarom bijtijds op de hoogte van je plannen en vraag of ze daar geen bezwaar tegen hebben.
Woningwaarde
Door een verbouwing kan de (herbouw)waarde van je huis hoger worden. Het is verstandig om vooraf inzicht te krijgen in wat de verbouwing gaat doen met je woningwaarde en de verkoopbaarheid. Dan weet je of de keuze die je maakt verstandig en verantwoord is. Ga daarom eerst in gesprek met een makelaar. Wat je ook niet moet vergeten is dat veranderingen aan je huis gevolgen kunnen hebben voor je opstalverzekering. Ook goed om dit dus met je financieel adviseur te bespreken.
Er komt dus behoorlijk wat kijken bij je verbouwing. Van vergunningen tot een (mogelijke) financiering, verzekering en consequenties voor je woningwaarde en courantheid van je huis. Het is in de meeste gevallen verstandig om niet alleen in gesprek te gaan met een aannemer maar juist eerst met een onafhankelijk adviseur. Ook een adviseur van Staete kan je hierbij helpen. Die adviseert je namelijk niet alleen over het uitvoeren van de verbouwing maar vertelt je juist ook wát je kunt verbouwen om je woonwensen optimaal tot uiting te laten komen én vertelt je hoe dit terug te zien is in de courantheid & waardering van je huis.
Meer weten?
Roel van Delft - Geboren en getogen in Drunen. Met zijn jarenlange ervaring als makelaar in de regio kent hij de weg ook buiten gemeente Heusden als geen ander. Van Waalwijk tot en met Boxtel, Roel heeft overal zijn sporen verdiend.
Samen maken we jouw droomwensen werkelijkheid en gaan we je doelen realiseren. Bij Staete hebben we alle disciplines onder één dak dus ik kan je helpen bij:
- De verkoop van een woning
- Financiering van je huis
- Zoektocht naar een nieuw huis
Wat je woonvraag ook is, ik help je graag verder. Bel of mail mij gerust, natuurlijk ook voor het plannen van een waardebepaling of taxatie van je huidige woning.