Adviesgesprek aanvragen? 0416 - 344 944
Kunnen wij je helpen?
Aankoop

Asbest in huis, wat nu?

Asbest in huis, wat nu?
Gepubliceerd op 07 november 2021

Jarenlang leek asbest een ideaal bouwmateriaal om te verwerken. Sinds 1993 is het verboden om het nog langer bedrijfsmatig toe te passen. Maar wat als je nu een huis van voor 1993 bewoont of gaat bewonen en je komt er achter dat er asbest aanwezig is? En wat zijn de gevolgen? De feiten op een rijtje. 

Wat is asbest eigenlijk?

Asbest is een mineraal dat in de natuur voorkomt, met een vezelstructuur. Asbest heeft een aantal goede eigenschappen; het is sterk, het is goed bestand tegen hitte en is bijvoorbeeld ook erg slijtvast. Dit maakte het jarenlang tot een ideaal materiaal om te verwerken in alles wat deze eigenschappen goed kon gebruiken maar voornamelijk werd het toegepast in de bouw. Helaas is de gezondheidsraad erachter gekomen dat asbest ook een vervelende eigenschap heeft. Het kan bij inademing namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het sinds 1993 verboden om asbest bedrijfsmatig toe te passen. Hierdoor kun je er vanuit gaan dat een huis met een bouwjaar na 1993 asbestvrij is.

Hoe weet je of er asbest aanwezig is?

Hoe weet je nu of er asbest in een huis aanwezig kan zijn dat ouder is dan 1993? Het is erg lastig om dit vast te stellen. Er zijn namelijk meer dan 3.500 verschillende toepassingen van asbest en dan kun je asbest ook nog onderscheiden in zes verschillende soorten met ieder hun eigen kenmerken. Echter, ongeveer 90% van de asbest die toegepast is in Nederland valt onder de zogenaamde ‘witte asbest’ waarvan de meest bekende toepassing de golfplaten zijn die je vaak op schuurtjes tegenkomt. Tik je met bijvoorbeeld een schroevendraaier zachtjes tegen een asbestplaat en klinkt het geluid als een schoolbord of heeft het grijswitte materiaal een wafelstructuur, dan is de kans groot dat je met asbest te maken hebt.

Wat zijn de gevolgen als er asbest aanwezig is?

Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van de veiligheidsrisico’s die het asbest met zich mee brengt en op welke plek het zit. Om je gerust te stellen; kom je een keer in aanraking met asbest is dit niet direct gevaarlijk voor je. Pas als je langere tijd wordt blootgesteld aan asbestvezels kun je hier ziek van worden. Dit is ook de reden waarom de meeste asbesthoudende materialen geen risico vormen als ze in de woning aanwezig zijn en dus ook helemaal niet verwijderd hoeven te worden. Wanneer je asbest in huis wel moet (laten) verwijderen lees je op de website van de rijksoverheid; https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest. In de basis zullen asbestdaken die grenzen aan de buitenlucht op termijn verwijderd moeten worden. De regels hieromtrent veranderen echter nog regelmatig. Het asbest wat niet makkelijk kan beschadigen en op een veilige plek zit hoeft meestal niet verwijderd te worden.

Het effect van asbest op de waarde van het huis

Is het huis niet minder waard doordat er asbest in zit? In de meeste gevallen niet omdat het geen belemmering vormt voor het woongenot en omdat het vaak om relatief kleine hoeveelheden gaat. Zitten er bijvoorbeeld asbestplaatjes onder de dakpannen die er nog keurig heel uit zien? Dan kunnen deze daar zonder problemen blijven zitten en heeft dit dus weinig tot geen gevolgen. Vaak zijn deze in het verleden al onzichtbaar weggewerkt doordat het dak vanuit de binnenzijde is geïsoleerd en afgetimmerd. Maar besluit je om bijvoorbeeld een dakkapel te gaan plaatsen, hou er dan wel rekening mee dat je aan asbest geen bewerkingen mag uitvoeren. Wil je dus een gat in het dak maken om een dakraam of dakkapel te plaatsen zal het asbest dus wel verwijderd moeten worden. Asbest mag je onder een aantal voorwaarden zelf (met beschermende maatregelen) verwijderen en afvoeren nadat je een sloopmelding hebt gedaan bij de gemeente. Op de eerder genoemde website van de Rijksoverheid lees je alles over de regels hieromtrent.

Een tip om te voorkomen dat je voor onvoorziene verrassingen komt te staan tijdens de aankoop van je huis; een aantal bouwkundige keurders bieden ook een bouwkundige keuring aan met asbestscan. Tegen een kleine meerprijs bovenop de kosten van de bouwkundige keuring wordt de woning dan ook gescand op de aanwezigheid van asbest.

 

Tags
  • Bouwkundige keuring

Meer weten?

Peter van Gulick

Peter van Gulick - Makelaardij op zak. Na vier jaar te hebben gewerkt als bouwkundig adviseur heeft u aan Peter een partner die weet waarover hij praat. Geboren en getogen in Sint-Michielsgestel met veel vrienden en familie en Boxtel is Peter helemaal thuis in De Meierij. Als makelaar van onze vestiging in Sint-Michielsgestel én Boxtel weet hij hierdoor snel te schakelen tussen de vraag en het aanbod.

Mail mij